Miód jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie. Pierwsze dowody na produkcję miodu przez człowieka pochodzą sprzed około 15 000 lat.
Pszczoły żyły na Ziemi jeszcze zanim pojawili się na niej ludzie. Dowodem jest owad zatopiony w bursztynie, którego wiek szacuje się na 100 000 000 lat.
Najstarszy wizerunek pszczoły to naskalny rysunek w jaskini Cuevs de la Araña i datowany jest n 8000-6000 r.p.n.e.
Profesjonalne pszczelarstwo rozwinęło się ok 3000 r.p.n.e w Starożytnym Egipcie.
Mumifikowanie zwłok w Starożytnym Egipcie odbywało się przy użyciu wosku i miodu.
Miód jest doskonałym konserwantem i dlatego w ogóle się nie psuje.
Najstarszy znaleziony miód pochodzi z okolic Tibilisi w Gruzji i datuje się go na 5500 lat.
Starożytni Grecy wykorzystywali miód nie tyko w kuchni, ale też medycynie do leczenia ran i owrzodzeń.
Wikingowie uważali miód pitny za napój bogów i wykorzystywali go w różnych rytuałach.
W Starożytnych Indiach pszczoły otaczane były szczególna czcią. Pod postacią błękitnej pszczoły siedzącej na kwiecie lotosu przedstawiano Boga Wisznu.
Bartnictwo to najstarsza forma pszczelarstwa w Polsce, polegająca na hodowli pszczół w dziuplach drzew. Jego początki datuje się na ok. 2000 lat temu.
Na świecie żyje aktualnie pond 20 000 gatunków pszczół.