Miód i truskawki w równych ilościach. Truskawki i miód wymieszać, nie rozgniatając jagód, podsuszyć na słońcu, włożyć do puszek lub słojów i zamknąć.
TRUSKAWKI Z MIODEM
Składniki:
Pół na pół
Winogrona w gronach włożyć do słojów z szerokim otworem, nie rozgniatając jagód. Następnie przygotować zalewę z miodu, octu i przypraw; gotować ją przez 20 min., zdejmując pianę. Winogrona zalać gorącą zalewą i słoje zamknąć hermetycznie.
WINOGRONA W MARYNACIE
Składniki:
Z miodu, soli i wody przygotować roztwór i zagotować. Jabłka(najlepiej antonówki) umyć i zalać wodą miodową. Po upływie 1—1,5 miesiąca jabłka są dobre do jedzenia.
JABŁKA W ZALEWIE
Składniki:
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i gotować w wodzie pół na pół z miodem. Gdy owoce można lekko przekłuć patyczkiem,wyjąć je na cedzak, posypać cukrem, położyć na blachę wyłożoną słomą i zapiec. Następnie gruszki wyjąć, zanurzyć w syropie i znów zapiekać. Czynność tę powtarzać 3—4 razy. Ostatni
raz gruszki zanurzyć w syropie i posypać lekko cynamonem. Przechowywać w puszkach lub słojach.
GRUSZKI W SYROPIE
Składniki:
PÓŁ NA PÓŁ
Adres:
ul. Bosmańska 1D/2, 80-297 Banino
Nr. weterynaryjny - 22056001
Honey Lab sp. z o.o.
NIP: 5862395737
KRS: 0001053560
REGON: 526162251100000