Rozgnieść żurawiny, zalać wodą, zagotować (gotować krótko, aby roztwór nie stracił koloru), i przecedzić. Następnie do odcedzonych żurawin dodać jeszcze 3L wody i znów przecedzić.Połączyć oba przesącze, włożyć miód i zagotować. Po ostudzeniu dodać rodzynki i odstawić na kilka godzin. Mąkę i drożdże rozprowadzić przegotowaną, ochłodzoną wodą i wlać do morsu. Gdy
kwas zacznie fermentować, a na powierzchni ukaże się biała piana i wypłyną rodzynki, przecedzić go i rozlać do butelek. Butelki przechowywać przez kilka dni w lodówce lub na lodzie.
KWAS ŻURAWINOWY
Składniki:
Do miodu dodać rodzynki i cytryny pokrajane na cienkie plasterki, 8L wody przegotować, ochłodzić i rozprowadzić w niej mąkę i drożdże. Wodą tą zalać miód. Po upływie 24 godz. dolać do beczułki z kwasem jeszcze 1 I gotowanej wody. Gdy rodzynki i cytryny wypłyną na powierzchnię, kwas przecedzić przez gęste sito, rozlać do butelek, włożyć do każdej po 2—3 rodzynki i zamknąć. Butelki przechowywać na leżąco w chłodnym miejscu. Po upływie 2—3 dni kwas jest gotowy do picia.
KWAS AMATORSKI
Składniki:
Do miodu dodać rodzynki, wodę, drożdże. Beczułkę z mieszaniną zamknąć i odstawić do sfermentowania. Fermentacja kończy się zwykle po upływie 5—6 dni.
KWAS MIODOWY
Składniki:
Adres:
ul. Bosmańska 1D/2, 80-297 Banino
Nr. weterynaryjny - 22056001
Honey Lab sp. z o.o.
NIP: 5862395737
KRS: 0001053560
REGON: 526162251100000