Rozgnieść żurawiny, zalać wodą, zagotować (gotować krótko, aby roztwór nie stracił koloru), i przecedzić. Następnie do odcedzonych żurawin dodać jeszcze 3L wody i znów przecedzić.Połączyć oba przesącze, włożyć miód i zagotować. Po ostudzeniu dodać rodzynki i odstawić na kilka godzin. Mąkę i drożdże rozprowadzić przegotowaną, ochłodzoną wodą i wlać do morsu. Gdy
kwas zacznie fermentować, a na powierzchni ukaże się biała piana i wypłyną rodzynki, przecedzić go i rozlać do butelek. Butelki przechowywać przez kilka dni w lodówce lub na lodzie.
 

KWAS ŻURAWINOWY

Składniki: 

  • 80 dag miodu,
  • 1.2 kg żurawin,
  • pół łyżeczki drożdży piwo-warskich,
  • łyżka mąki,
  • trochę rodzynków,
  • 5L wody

Do miodu dodać rodzynki i cytryny pokrajane na cienkie plasterki, 8L wody przegotować, ochłodzić i rozprowadzić w niej mąkę i drożdże. Wodą tą zalać miód. Po upływie 24 godz. dolać do beczułki z kwasem jeszcze 1 I gotowanej wody. Gdy rodzynki i cytryny wypłyną na powierzchnię, kwas przecedzić przez gęste sito, rozlać do butelek, włożyć do każdej po 2—3 rodzynki i zamknąć. Butelki przechowywać na leżąco w chłodnym miejscu. Po upływie 2—3 dni kwas jest gotowy do picia.
 

KWAS AMATORSKI

Składniki: 

  • 80 dag miodu,
  • 9L wody,
  • 80 dag rodzynków,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyż-kl mąki żytniej,
  • 1.5 dag drożdży.

Do miodu dodać rodzynki, wodę, drożdże. Beczułkę z mieszaniną zamknąć i odstawić do sfermentowania. Fermentacja kończy się zwykle po upływie 5—6 dni.
 

KWAS MIODOWY

Składniki: 

  • 25L gotowanej wody,
  • 0.5kg miodu,
  • 0.5 kg rodzynków,
  • 10—20 dag mąki,
  • 2.5 dag drożdży

Przepisy babci Weroniki

Adres:

ul. Bosmańska 1D/2, 80-297 Banino

Nr. weterynaryjny - 22056001

 

 

Biuro e-mail: biuro@pasiekadziadka.pl

Zamówienia e-mail: info@pasiekadziadka.pl

Telefon:  +48 530 303 053

Honey Lab sp. z o.o.

NIP: 5862395737

KRS: 0001053560

REGON: 526162251100000

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

Dostawa

Metody płatności