Z oleju, mąki, soli i sześciu łyżek wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, położyć na blachę posypaną mąką, nadciąć ostrym nożem na prostokątne kawałki i upiec. Po upieczeniu zdjąć z blachy i połamać po nacięciach. Mak zalać wrzątkiem, wodę zlać, mak przemyć zimną wodą i odcedzić. Następnie ucierać mak w kamiennej misce drewnianym tłuczkiem tak długo, aż zrobi się biały. Włożyć do niego miód. posiekane lub zmielone migdały i szklankę gotującej wody; wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do salaterek. Do maku powkładać wysuszone łamańce. Można też położyć łamańce na cedzaku, przelać wrzącą wodą, włożyć do maku i wymieszać.
ŁAMAŃCE Z MAKIEM I MIODEM
Składniki:
Do oleju dodać miód, sok z cytryn i startą gałkę muszkatołową oraz wszystko wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, pokrajać na kawałki i lekko obsmażyć na oleju.
OŁADKI ANGIELSKIE
Składniki:
Miód zagotować, odstawić i mieszać tak długo, aż ostygnie do ok. 35C. Dodać połowę mąki i proszek do pieczenia, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto podrosło. Do ciasta dodać potem resztę mąki, anyżek. imbir i kardamon; wyrobić. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm, wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i upiec.
CHLEB MIODOWY
Składniki:
Wyrobić ciasto, wyłożyć do wysokiej formy i gdy podrośnie,upiec.
KEKS MIODOWY
Składniki:
Wyrobić ciasto, uformować bułeczki i upiec.
BUŁECZKI
Składniki:
Do rozpuszczonego miodu dodać cukier, jaja, śmietanę, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i mąkę. Zamieszać ciasto, żeby miało konsystencję gęstej śmietany i wylać je do formy posmarowanej tłuszczem. Upiec w średnio gorącym piekarniku.
TORT PIASKOWY
Składniki:
Zmielone migdały wymieszać z orzeszkami, dodać cukier, miód, mąkę i likier. Mąkę i likier należy dodawać stopniowo, ciągle mieszając. Z ciasta zrobić paluszki i upiec.
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
Jaja wymieszać z 10 dag lekko ogrzanego masła, dodać sól, a następnie stopniowo dodawać mąkę, aż do otrzymania jednolitej, średnio gęstej masy. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy 4—5 cm, a pociąć je na małe kawałki. Rozpuścić resztę masła i smalec w garnku po czym smażyć w nim ciasto,aż tłuszcz zrobi się jasnożółty.Miód zagęścić, gotując na małym ogniu. Do odpowiednio gęstego miodu włożyć usmażone ciasteczka i ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasteczka wyłożyć na talerz lub deskę pomarowaną tłuszczem.
CIASTECZKA DOMOWE
Składniki:
Miód wymieszać z jajami i skórką cytrynową. Stopniowo dosypywać mąkę, nie przerywając. Ciasto wyłożyć na blachę lekko posmarowaną tłuszczem, wyrównać nożem i posypać migdałami. Piec przez 30 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Upieczone ciasto pociąć na 1-centymetrowe paski i zgiąć w kółka
CIASTECZKA WIEDEŃSKIE
Składniki:
Orzechy sparzyć, oczyścić ze skórki i lekko podsuszyć. Następnie utłuc je z cukrem i zmieszać z połową białek oraz proszkiem do pieczenia. Mieszaninę przepuścić przez maszynkę do mięsa, żeby później nie było w cieście grudek, a następnie dodać mąkę oraz resztę białek. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Gotowe ciasto układać na blasze wyłożonej papierem, łyżką posmarowaną uprzednio tłuszczem, żeby ciasto dobrze odchodziło.
Herbatniki piec przez 12—15 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
HERBATNIKI ORZECHOWE
Składniki:
Przygotować jak herbatniki domowe, tylko zagnieść ciasto z mąką
owsianą i rozwałkowywać nie za cienko.
HERBATNIKI OWSIANE
Składniki:
Miód rozgrzać, zdjąć pianę i ostudzić. Następnie dodać do niego jaja, wódkę, posiekane migdały, przyprawy, sok z cytryny i drożdże oraz wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto z taką ilością mąki, żeby nie było zbyt gęste. Ciasto rozwałkować, pokrajać na kawałki i upiec. Ciasto można z wierzchu posmarować białkiem.
HERBATNIKI „ZAPACH STEPOWY”
Składniki:
Masło utrzeć z cukrem, dodać miód i szklankę zimnej wody. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać stopniowo do masy, aż otrzyma się gęste ciasto. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką o cienkich brzegach krążki lub półksiężyce. żeby ciasto nie przylepiało
się do szklanki, trzeba jej brzegi obsypać mąką. Wykrojone herbatniki układać na posmarowanej tłuszczem blasze i od razu piec w średniej temperaturze. Herbatniki można z wierzchu posypać cukrem waniliowym, kryształem lub cukrem pudrem.
HERBATNIKI DOMOWE
Składniki:
Połowę suszonych malin zalać wodą wrzącą w takiej ilości, aby je tylko przykrywała, oraz gotować tak długo, aż będą miękkie, a wówczas przetrzeć przez sito i przygotować sok. Na każdą szklankę soku wziąć szklankę miodu i zagotować.
Resztę malin i suchary utłuc, zmieszać w równych ilościach i dodawać, stale mieszając, do gorącego soku z miodem. Mieszaniny sucharów i malin trzeba dodać tyle, aby uzyskać gęste ciasto,które należy gotować do chwili rozgotowania się sucharów. Następnie układać placuszki łyżką na blasze i wysuszyć w piekarniku. Gotowe pierniczki przesypać cukrem i schować do puszki.
PIERNICZKI MALINOWE
Składniki:
Miód zagotować, zdjąć pianę, ostudzić do temperatury 37—38C i ubijać drewnianą łopatką przez 30 min. Następnie, stale ubijając, dodawać po jednym jaju (gdy poprzednie jest już dokładnie• wymieszane z miodem). Gdy wszystkie jaja zostaną połączone
z miodem, dodawać mąkę, aż ciasto będzie gęste. Ciasto podzielić na 20 części, położyć na posmarowane blachy i upiec.
PIERNICZKI BEZ PRZYPRAW
Składniki:
Cukier rozpuścić w gotowanej wodzie, wsypać przyprawy, wanilię i miód; wszystko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do cukru. Wyrobione ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm, nakłuć kilka razy widelcem i wycinać pierniczki foremką lub kieliszkiem, Pierniczki piecze się w średnio gorącym piekarniku przez 8—10 min. na blasze posmarowanej tłuszczem.
PIERNIKI MIODOWE
Składniki:
Wymieszać miód, cukier, roztopione masło i sok z cytryn. Wszystko dokładnie rozetrzeć, a następnie dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste. Wyrobione ciasto rozwałkować, pokrajać na kawałki i upiec.
PIERNICZKI CYTRYNOWE (POMARAŃCZOWE)
Składniki:
Miód zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę, dodać do żółtek śmietanę, miód, przyprawy, część mąki z proszkiem i wszystko dobrze wyrobić. Z białek ubić pianę, posypać ją resztą mąki i ostrożnie, lekko wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na
blachę i piec przez 30 min. w lekko gorącym piekarniku.
PIERNIK WIEJSKI
Składniki:
Jajo utrzeć z cukrem w misce do białości. Dodać miód, przyprawy, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto przez 5—10 min. Aby ciasto było ciemne, dodać karmel (łyżeczke cukru zrumienić na małej patelni, rozprowadzić dwiema łyżkami wody i zagotować). Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną i posypaną tartą bułką. Z wierzchu posypać migdałami lub orzechami i piec przez 15—20 min.
Ostudzony piernik pokrajać. Można też przeciąć go poziomo i przełożyć powidłami, a z wierzchu polukrować.
PIERNIK MIODOWY
Składniki:
Przygotować ciasto o średniej gęstości. Gdy nieco podrośnie, wyłożyć je na blachy w postaci placków lub też zrobić łyżką małe
placuszki. Piec należy w piekarniku o średniej temperaturze, gdyż w zbyt gorącym pierniki spalą się od spodu, a w zbyt chłodnym — utworzy się na nich twarda skórka i nie będą pulchne. Można wyjmować je z piekarnika, gdy po naciśnięciu powierzchni palcem nie pozostaje wgłębienie. Pierniki duże kraje się na kwadratowe lub prostokątne kawałki. Po ostygnięciu pierniki można lukrować lukrem zrobionym z pia-
ny ubitej z cukrem pudrem.
PIERNIKI DOMOWE
Składniki:
Przygotować ciasto o średniej gęstości. Gdy nieco podrośnie, wyłożyć je na blachy w postaci placków lub też zrobić łyżką małe
placuszki. Piec należy w piekarniku o średniej temperaturze, gdyż w zbyt gorącym pierniki spalą się od spodu, a w zbyt chłodnym — utworzy się na nich twarda skórka i nie będą pulchne. Można wyjmować je z piekarnika, gdy po naciśnięciu powierzchni palcem nie pozostaje wgłębienie. Pierniki duże kraje się na kwadratowe lub prostokątne kawałki. Po ostygnięciu pierniki można lukrować lukrem zrobionym z pia-
ny ubitej z cukrem pudrem.
PIERNIKI MYSLIWSKIE
Składniki:
Przygotować ciasto o średniej gęstości. Gdy nieco podrośnie, wyłożyć je na blachy w postaci placków lub też zrobić łyżką małe
placuszki. Piec należy w piekarniku o średniej temperaturze, gdyż w zbyt gorącym pierniki spalą się od spodu, a w zbyt chłodnym — utworzy się na nich twarda skórka i nie będą pulchne. Można wyjmować je z piekarnika, gdy po naciśnięciu powierzchni palcem nie pozostaje wgłębienie. Pierniki duże kraje się na kwadratowe lub prostokątne kawałki. Po ostygnięciu pierniki można lukrować lukrem zrobionym z pia-
ny ubitej z cukrem pudrem.
PIERNIKI PSZCZELARSKIE
Składniki:
Adres:
ul. Bosmańska 1D/2, 80-297 Banino
Nr. weterynaryjny - 22056001
Honey Lab sp. z o.o.
NIP: 5862395737
KRS: 0001053560
REGON: 526162251100000