Rozpuścić miód, wsypać cukier i gotować mieszając, aż miód się zrumieni. Ubić pianę z białek, a następnie, stale mieszając, wlewać do niej cienkim strumieniem syrop. Naczynie postawić na mniejszym ogniu i gotować masę, stale mieszając. Orzechy grubo psiekać. Gdy masa zgęstnieje, wsypać do niej orzechy i natychmiast wyłożyć ją na duży arkusz natłuszczonego lub woskowanego papieru. Z wierzchu przykryć masę takim samym arkuszem papieru i mocno przycisnąć. Następnie ostrożnie pokrajać na małe kawałki.
 

NUGAT

Składniki: 

  • 35 dag miodu,
  • 30 dag cukru,
  • białka z pięciu jaj,
  • orzechy

Miód, cukier i mleko gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Masa jest gotowa, gdy wlana do zimnej wody, łatwo formuje się w kulki. Gorącą masę wylać na talerzyki posmarowane masłem. Gdy masa zacznie zastygać, kraje się ją na kawałki i zawija w papier pergaminowy. Aby otrzymać karmelki czekoladowe, należy do gorącej masy dodać łyżkę czekolady.
 

KARMELKI

Składniki: 

  • 35 dag miodu,
  • 20 dag cukru,
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki

Z cukru przygotować syrop, jak do smażenia konfitur, dodać do niego miód oraz gotować na wolnym ogniu, przez cały czas zdejmując pianę. Gdy próbka będzie szybko twardniała, syrop jest gotowy. Talerzyki zwilżyć wodą lub wyłożyć papierem i rozlać na nie gorący syrop, w którym zaraz trzeba robić wgłębienia (nacięcia). Po stwardnięciu i ostudzeniu zdjąć masę z talerzyków
i połamać wzdłuż wgłębień na kawałeczki. Landrynki przechowywać w suchym miejscu, przesypane cukrem pudrem.
 

LANDRYNKI

Składniki: 

  • 30 dag miodu,
  • 90 dag cukru kryształu

Miód zagotować i wrzucić do niego orzechy. Masę gotować, aż będzie odstawała od rondla (rondel powinien być aluminiowy lub ze stali nierdzewnej). Aby sprawdzić, czy masa jest już ugotowana, należy wylać nieco masy na papier i postawić w chłodnym miejscu; jeżeli zastygnie, to jest już gotowa: Zastygła masa musi być tak twarda, żeby można ją było rąbać nożem.
 

CUKIERKI Z ORZECHAMI

Składniki: 

  • 35 dag miodu,
  • 3 szklanki łuskanych orzechów

Miód gotować na małym ogniu przez 40 min., aby odparować wodę. Do gorącego miodu wsypać dokładnie umyty gorącą wodą mak i gotować tak długo, aż mak zacznie przylepiać się do łyżki. Ugotowaną, gęstą, zastygającą przy ochładzaniu masę wylać na zwilżoną wodą deskę, równomiernie rozprowadzić i pociąć na kwadraty lub romby. W czasie gotowania można dodać do masy trochę posiekanych orzechów.
 

CUKIERKI Z MAKIEM

Składniki: 

  • Miód
  • Mak

       Równe ilości

Przepisy babci Weroniki

Adres:

ul. Bosmańska 1D/2, 80-297 Banino

Nr. weterynaryjny - 22056001

 

 

Biuro e-mail: biuro@pasiekadziadka.pl

Zamówienia e-mail: info@pasiekadziadka.pl

Telefon:  +48 530 303 053

Honey Lab sp. z o.o.

NIP: 5862395737

KRS: 0001053560

REGON: 526162251100000

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

Dostawa

Metody płatności